About Services

Petikan berikut dipetik daripada photographer-photographer professional dan berdasarkan pengalaman dan pemerhatian semata-mata. Ia mungkin berbeza bagi setiap photographer. Ia juga mungkin dihadapi oleh sesetengah photographer dan tidak pada yang lain.

" Jadi kenapa agaknya harga wedding photographer agak mahal? "

1. KOS TETAP : Perkara paling asas ialah kos untuk membeli peralatan kamera. Kalau photographer tu serius dalam kerjanya dia akan beli peralatan kamera dan lens yang berkualiti. Walaupun ramai yang cakap “Alaa kamera tak penting, tapi orang belakang kamera lebih penting“, kenyataan tu sebenarnya sesuai kepada beginner atau hobbyist. Peralatan sesetengah photographer kebanyakkannya dalam lingkungan RM10,000 hingga RM50,000. Itu belum kos beli komputer high-end, back-up storage, beg, kos selenggara dan sebagainya.

2. KOS MASA BEKERJA : Bagi saya ini merupakan perkara paling penting. Kalau majlis bersanding hingga outdoor ia dah meliputi lebih 7-8 jam bekerja. Itu tak termasuk sekiranya shoot majlis nikah dan malam berinai (tambah lagi 8 jam). Kalau photographer part time mereka hanya ada masa belah malam untuk buat editing. Mereka perlu pilih beribu-ribu keping gambar, edit dan rekabentuk album sendirian. Kadangkala kerja dari 9 malam - 12 malam hanya mampu buat 1 atau 2 page custom album. Kalau 20 page? Esoknya kena bangun awal untuk kerja dari pagi sampai petang. Hujung minggu tak boleh buat editing sebab ada job lain pula. Cuba bayangkan dengan mengorbankan masa hujung minggu dan waktu malam bersama anak dan keluarga serta masa rehat untuk diri sendiri, berapa pula harga anda?

3. KOS ALBUM : Sebenarnya kos album ni meliputi kos perjalanan dan masa untuk menghantar serta mengambil album, re-printing kalau kualiti tak memuaskan dan harga album tu sendiri. Harga album biasa ada yang bermula dari RM300 hingga album professional yang boleh mencecah RM1500 untuk satu album. Tanpa sedar ia juga melibatkan masa bekerja seseorang photographer.

4. KOS PROFESSIONAL : Kos ni merupakan sesuatu yang subjektif tapi ia juga penting. Kemahiran photographer berbeza dari segi kreativiti, kemahiran kendalikan kamera, kemahiran editing, pengalaman dan lain-lain. Bila anda bayar photographer secara tak sedar anda membayar untuk semua kemahiran yang ada padanya yang diperolehi bertahun-tahun melalui proses pembelajaran yang panjang dan kadang kala memerlukan wang ringgit untuk menyertai kursus-kursus fotografi & editting. Anda membayar untuk ’skill’ mereka menghasilkan gambar bukan harga album yang menjadi ukuran semata-mata. Sebagai perbandingan kalau Makcik Peah nyanyi lagu Siti Nurhaliza orang nak bayar RM5 pun susah, tapi kalau Siti nyanyi mungkin boleh bayar RM5000 padahal lagu yang sama, haha. Mengapa? Kenapa kita mengupah tukang kayu nak renovate rumah kita sedangkan kita juga ada semua peralatan yang dia miliki. Boleh tak kita cakap "Alaaa peralatan buat semua ni murah je napa nak cas mahal-mahal?"  Sebab apa?


Kesimpulannya, ia bukan sekadar harga album. Banyak lagi faktor lain yang menyumbang kepada kos sebenar wedding photography. Kerja photographer yang lebih sukar bermula selepas selesai sesuatu majlis. Bagi photographer full-time pula, mereka terpaksa bayar kos overhead seperti sewa kedai, bil utiliti, gaji pekerja, kenderaan, tax dan sebagainya. Dari mana mereka dapat duit untuk bayar semua tu? Saya harap dapat beri sedikit gambaran tentang kos yang terlibat oleh seorang photographer wedding ni. Wallahua’lam.
Zainul Naim Bin Zamhuri
Phone : +60175539767 / +60103714393
E-mail : zainulnaim@yahoo.com
Facebook : https://www.facebook.com/PencintaLensa
Whatsapp : +60175539767 / +60103714393
LINE : +60175539767 / +60103714393
Viber : +60175539767